Artikel Terkini

13 Fakta Kebaikan Memanjat Tangga, Senaman Bakar Kalori Setiap Minit Lebih Banyak Berbanding Jogging

13 Fakta Kebaikan Memanjat Tangga, Senaman Bakar Kalori Setiap Minit Lebih Banyak Berbanding Jogging
13 Fakta Kebaikan Memanjat Tangga, Senaman Bakar Kalori Setiap Minit Lebih Banyak Berbanding Jogging 1
13 Fakta Kebaikan Memanjat Tangga, Senaman Bakar Kalori Setiap Minit Lebih Banyak Berbanding Jogging 2
Endurance photo created by ArthurHidden – www.freepik.com

Mungkin rata-rata di antara anda tinggal di flat, apartmen atau kondominium. Atau tempat kerja yang mempunyai bangunan bertingkat-tingkat. Cuba tanya diri sendiri, bilakah kali terakhir anda memilih menggunakan tangga dan tidak menggunakan lif?

Aktiviti memanjat tangga sebenarnya mampu menjadi salah satu bentuk senaman yang sangat mantap. Malah, ia mampu membakar banyak kalori anda. Apa kata dalam sehari anda luangkan masa sedikit untuk memanjat tangga sebanyak beberapa tingkat. Nescaya, badan anda akan mampu membakar banyak kalori. Dan ia juga telah terbukti sebagai salah satu aktiviti yang menyihatkan.

Berikut MASKULIN kongsukan 13 fakta tentang kehebatan aktiviti memanjat tangga.

1.

Ia diklasifikasikan sebagai senaman berat dan membakar lebih banyak kalori setiap minit berbanding berjoging.

2.

Aktiviti ini juga merupakan bentuk senaman yang sesuai untuk orang bandar sentiasa yang kesuntukan masa serta tempat untuk beriadah atau melakukan senaman.

3.

Memanjat tangga tidak memerlukan kemahiran tinggi, kelincahan, atau sebarang latihan spesifik. Ia boleh dilakukan di mana-mana bangunan. Hanya perlu masa dan dedikasi!

4.

Berbanding aktiviti lain, memanjat tangga di tempat kerja tidak kelihatan janggal atau seperti membuang tabiat berbanding dengan berlari-lari anak di tempat kerja.

5.

Selain menyihatkan memanjat tangga juga menjimatkan masa berbanding menunggu lif. Ia terutamanya bangunan mempunyai 5 tingkat atau kurang.

6.

Ia memerlukan lapan hingga sembilan lebih tenaga berbanding duduk dan membakar mampu sekitar 7 kali lebih kalori daripada menggunakan lif.

13 Fakta Kebaikan Memanjat Tangga, Senaman Bakar Kalori Setiap Minit Lebih Banyak Berbanding Jogging 3
Man exercise photo created by freepik – www.freepik.com

7.

Jika memanjat sebanyak 20 anak tangga, anda telah membakar sekitar 3 kalori. Ini bersamaan dengan 0.17 kalori setiap langkah menaiki anak tangga. Satu tingkat mempunyai 17 hingga 20 anak tangga. Bayangkan betapa banyak kalori mampu anda bakar!

8.

Semasa turun 20 anak tangga membakar kalori pada kadar lebih rendah iaitu sekitar 1 kalori, bersamaan 0.05 kalori setiap langkah menuruni anak tangga.

9.

Walaupun ketika turun anak tangga kalori lebih kurang dibakar bamun ia mampu menguatkan otot berlainan dengan otot untuk memanjat tangga. Buat keduanya baru seimbang.

10.

Memanjat tangga membakar lemak pada kadar selari dengan berat badan anda. Semakin tinggi berat badan, semakin banyak kalori dibakar.

11.

Memanjat tangga dengan melangkau satu anak tangga pada setiap langkah tidak membakar lebih kalori berbanding memanjat setiap anak tangga.

12.

Memanjat tangga 7-10 minit sehari menurunkan risiko masalah jantung, osteoporosis, kencing manis, darah tinggi dan obesiti.

13.

Untuk faedah kesihatan yang optimum, buat senaman memanjat tangga 30 minit, 3 kali seminggu. Bersamaan 90 minit seminggu.

Jadi apa tunggu lagi! Ayuh gunakan tangga dengan lebih kerap.

13 Fakta Kebaikan Memanjat Tangga, Senaman Bakar Kalori Setiap Minit Lebih Banyak Berbanding Jogging 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Back to list