Infotainment

Ginjal Khinzir Berjaya Dipindahkan Ke Tubuh Manusia

Ginjal Khinzir Berjaya Dipindahkan Ke Tubuh Manusia
Ginjal Khinzir Berjaya Dipindahkan Ke Tubuh Manusia 1

Saintis telah lama ingin menggunakan organ khinzir sebagai ganti kepada organ manusia yang rosak. Usaha menjadikan ini realiti semakin hampir selepas sebuah ginjal khinzir telah berjaya dipindahkan ke tubuh penerima manusia di New York menurut laporan Associated Press.

Ginjal Khinzir Berjaya Dipindahkan Ke Tubuh Manusia
Joe Carrotta/NYU Langone Health

Ginjal khinzir yang telah diubahsuai genetik untuk membuang kemampuan menghasilkan molekul alpha-gal yang menyebabkan organ ditolak selepas pemindahan. Ia kemudian disambungkan kepada penerima manusia yang telah disahkan mempunyai kematian otak selama 54 jam dengan kebenaran pihak keluarga. Sepanjang tempoh tersebut tiada kesan ginjal khinzir itu ditolak oleh tubuh penerima.

Kejayaan melakukan xenotransplan ini memberikan harapan organ khinzir boleh digunakan sebagai ganti organ manusia lain di masa hadapan. Khinzir menjadi haiwan pilihan kerana saiz organ yang sama dengan manusia serta ia mudah diternak bagi tujuan perubatan tanpa perlu menanti tempoh matang yang lama. Ia akan sekaligus menyelesaikan masalah kekurangan penderma organ yang sudah lama berlarutan.

Ginjal Khinzir Berjaya Dipindahkan Ke Tubuh Manusia 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list