Artikel Terkini

Malaysian Institute of Arts Rangkul Juara Dalam Program Penghasilan Seni Arca Anjuran TNB ‘Reimagining The Future’

Malaysian Institute of Arts Rangkul Juara Dalam Program Penghasilan Seni Arca Anjuran TNB ‘Reimagining The Future’
Malaysian Institute of Arts Rangkul Juara Dalam Program Penghasilan Seni Arca Anjuran TNB ‘Reimagining The Future’ 15

Sempena ulang tahun ke-75 TNB pada tahun ini, TNB telah mengadakan program ‘Reimagining The Future’ yang merupakan inisiatif di bawah kempen Better Energy dengan melibatkan para pelajar dari beberapa buah institusi pengajian tinggi tempatan. 

Malaysian Institute of Arts Rangkul Juara Dalam Program Penghasilan Seni Arca Anjuran TNB ‘Reimagining The Future’ 16

Program ini diadakan bertujuan bagi memperkasakan semangat dan memberi pendedahan awal kepada pelajar di Malaysia agar menjadi barisan paling hadapan dalam menyokong isu-isu alam dan kelestarian alam.  

Menerusi kerjasama dari lapan institusi pengajian tinggi tempatan dengan membabitkan pelajar dari pelbagai bidang pengajian, TNB berjaya mempamerkan kehebatan generasi muda ini dalam penghasilan karya inovatif dengan menggunakan bahan kitar.

Malaysian Institute of Arts Rangkul Juara Dalam Program Penghasilan Seni Arca Anjuran TNB ‘Reimagining The Future’ 17

“TNB ingin memupuk generasi muda untuk peka terhadap alam sekitar dengan dengan cara yang lebih kreatif dan inovatif sejajar dengan perjalanan TNB menuju aspirasi sifar bersih 2050.

Bertepatan dengan aspirasi TNB ini, saya dapat melihat kepelbagaian idea yang luar biasa dan semangat berimaginasi yang telah ditonjolkan oleh pelajar di dalam pertandingan ini. Setiap karya yang dihasilkan adalah aspirasi visual pelajar, menggambarkan masa depan yang diimpikan, di mana tenaga dimanfaatkan secara bertanggungjawab dan lestari” ucap Ketua Pegawai Kelestarian TNB, Puan Leo Pui Yong.

Institusi pengajian tinggi tempatan yang terlibat dalam program ini ialah Universiti Antarabangsa INTI, Malaysian Institute of Arts (MIA), Multimedia University (MMU), UCSI University, Universiti Malaya (UM), Universiti Teknologi Mara (UiTM),  Universiti Tenaga Nasional (UNITEN) dan Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR).  

Program ini turut disertakan dengan bengkel interaktif selama tiga minggu yang dikendalikan oleh pakar-pakar daripada pelbagai bidang termasuk wakil dari TNB iaitu Eng Oi Wei, Ketua Projek (PMO MELP), Dr. Noor Miza Muhammad Razali, Pengarah Program (Peralihan Tenaga PMO TNB) dan Aisha Daniyal, Ketua (Regulatory and Advocacy) TNB. Pemain industri pula adalah Aishah Mokhtar, pensyarah senibina dalaman, Melissa Tan, penggiat tindakan Iklim dan kelestarian, Tasha Sabapathy,  wakil dari Zero Waste Malaysia, Jung On, artis abstrak cahaya dan William Kong, artis alam sekitar.  

Malaysian Institute of Arts Rangkul Juara Dalam Program Penghasilan Seni Arca Anjuran TNB ‘Reimagining The Future’ 18

Dalam acara kemuncak yang berlangsung di Pusat Konvensyen Leo Moggie, TNB Platinum pada 20 Januari lalu, 64 pelajar dari 16 kumpulan telah mempersembahkan hasil karya kreatif mereka dengan menggunakan bahan kitar semula seperti plastik, kertas, dan buang sisa elektrik dalam pelbagai perspektif dengan tema “Memacu Peralihan Tenaga Secara Bertanggungjawab”.  

Tiga pemenang dipilih sekaligus membawa pulang wang tunai dan sijil digital.

Malaysian Institute of Arts Rangkul Juara Dalam Program Penghasilan Seni Arca Anjuran TNB ‘Reimagining The Future’ 19

Johan: TO-GATHER (AMP-LI-FY), Malaysian Institute of Arts (MIA)

Johan bagi program ‘Reimagining The Future’ adalah kumpulan TO-GATHER dari Malaysian Institute of Arts (MIA) yang membawa pulang wang tunai dan sijil digital.

Malaysian Institute of Arts Rangkul Juara Dalam Program Penghasilan Seni Arca Anjuran TNB ‘Reimagining The Future’ 20

Malaysian Institute of Arts Rangkul Juara Dalam Program Penghasilan Seni Arca Anjuran TNB ‘Reimagining The Future’ 21

Tempat Kedua: Eco Warriors (FUTURE), Universiti Tunku Abdul Rahman

 

Bagi tempat kedua pula dimenangi oleh Eco Warriors daripada Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR) dan membawa pulang wang tunai juga sijil digital. 

Malaysian Institute of Arts Rangkul Juara Dalam Program Penghasilan Seni Arca Anjuran TNB ‘Reimagining The Future’ 22

Malaysian Institute of Arts Rangkul Juara Dalam Program Penghasilan Seni Arca Anjuran TNB ‘Reimagining The Future’ 23

Tempat Ketiga: Eco Vanguard (E-Waste Symphony: Tears of Tomorrow), Universiti Teknologi Mara (UiTM).

Tempat ketiga dimenangi oleh Eco Vanguard daripada Universiti Teknologi Mara (UiTM) dan membawa pulang wang tunai berserta sijil digital. 

Malaysian Institute of Arts Rangkul Juara Dalam Program Penghasilan Seni Arca Anjuran TNB ‘Reimagining The Future’ 24

TNB turut memberikan hadiah saguhati wang tunai dan sijil digital kepada setiap kumpulan yang terlibat dalam menjayakan program ini. 

Para pelajar turut memberi pandangan dan berkongsi pengalaman sepanjang menyertai program “Reimagining The Future”.

Malaysian Institute of Arts Rangkul Juara Dalam Program Penghasilan Seni Arca Anjuran TNB ‘Reimagining The Future’ 25

“Program ini ternyata memberi satu tamparan hebat kepada kami, semasa melawat pusat kitar semula untuk mencari bahan. Kami mendapati banyak barang yang tidak dilupuskan secara betul. Jadi, apa yang perlu dilakukan adalah memberi kesedaran kepada orang ramai tentang kaedah kitar semula sama ada melalui program sekolah atau kempen kesedaran.’ – Salehah Athar, penuntut di Malaysian Institute of Arts (MIA).

See also  Leona Perlukan Terapi, Netizen Nasihat Dekati Tuhan

Malaysian Institute of Arts Rangkul Juara Dalam Program Penghasilan Seni Arca Anjuran TNB ‘Reimagining The Future’ 26

“Dengan adanya program ini, saya dapat belajar dengan membuat perubahan kecil dalam kehidupan mampu menyumbang kepada kemapanan dan kelestarian alam. Contohnya, dari menggunakan cawan plastik pakai buang kenapa tidak menukarkan kepada gelas yang boleh digunakan berkali-kali. Walaupun nampak kecil, tapi ia memberi impak yang besar dalam menjaga alam sekitar.’ – Ng Kai Wei, penuntut di Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR).

Malaysian Institute of Arts Rangkul Juara Dalam Program Penghasilan Seni Arca Anjuran TNB ‘Reimagining The Future’ 27

“Inspirasi yang kami bawakan adalah untuk bagi kesedaran kepada masyarakat betapa pentingnya mengubah sesuatu perkara, lagi-lagi berkaitan alam sekitar. Struktur kepala manusia yang kami reka dengan air mata mengalir melambangkan betapa mencabarnya alam sekitar kita ini jika tidak dipelihara dan dijaga secara betul.” – Universiti Teknologi Mara (UiTM). 

Ternyata, program ‘Reimagining The Future’ ini telah membuktikan usaha TNB ke arah sifar bersih 2050 dan program ini bukan hanya berjaya mendidik generasi muda untuk menjadi lebih kreatif malah berjaya memupuk kesedaran dan memberi inspirasi kepada golongan ini untuk cinta kepada alam sekitar dan juga menjadi  tunggak utama kepada kelestarian.

Ketahui lebih banyak maklumat mengenai program ini dan usaha TNB dalam kelestarian menerusi akaun rasmi media sosial TNB di FB , Instagram, TikTok, X dan YouTube.

 

 


Malaysian Institute of Arts Rangkul Juara Dalam Program Penghasilan Seni Arca Anjuran TNB ‘Reimagining The Future’ 15 kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah batu-bata
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  Nombor Pendaftaran Istimewa M1M dibida RM622,000

See also  Sedih dibuang kerja 2 minggu sebelum raya