Infotainment

PANDU UJI: Kia Sorento 2023 — 2.5G AWD petrol atau 2.2D AWD diesel lagi cekap? Harga mahal sangat?

PANDU UJI: Kia Sorento 2023 — 2.5G AWD petrol atau 2.2D AWD diesel lagi cekap? Harga mahal sangat?
PANDU UJI: Kia Sorento 2023 — 2.5G AWD petrol atau 2.2D AWD diesel lagi cekap? Harga mahal sangat? 3

PANDU UJI: Kia Sorento 2023 — 2.5G AWD petrol atau 2.2D AWD diesel lagi cekap? Harga mahal sangat?

Melihat kepada barisan kenderaan Kia yang ditawarkan ketika ini untuk pasaran global, agak jelas dapat dilihat arah tujunya berbanding 10 tahun lalu. Kia, sebuah jenama pengeluar kenderaan asal Korea Selatan telah melalui perubahan yang dapat ditandai dengan mudah oleh model-model yang dikeluarkan kebelakangan ini.

Jika dahulu ia hanya menjadi sekadar “sebuah lagi” jenama pengeluar kenderaan yang biasa-biasa, sekarang lain ceritanya. Kia kini ingin menjadi sebuah jenama dengan nilai dan citarasa global dan boleh dikatakan pendekatan yang digunakan itu agak mengena dan berhasil, sekurang-kurangnya jika merujuk kepada model yang diperkenalkan kini. Dirancakkan lagi dengan perkembangan pesat yang dipacu oleh pasaran kenderaan elektrik (EV), Kia mengambil langkah yakin untuk memanfaatkan semua yang ada untuk dijadikan kelebihan.

Perhatikan dua model EV Kia yang ada dalam pasaran tempatan di sini: ada Kia EV6 dan yang paling baru dilancarkan Julai lalu, Kia Niro. Kedua-dua model terbabit tampil dengan rekaan yang berbeza dan terperinci jika dibandingkan dengan model-model Kia dari generasi lain sebelum ini, sesuai dengan imej EV yang selalu berbeza.

PANDU UJI: Kia Sorento 2023 — 2.5G AWD petrol atau 2.2D AWD diesel lagi cekap? Harga mahal sangat?

Ketepikan dulu teknologi yang menggerakkan dua kereta ini dan beri tumpuan kepada bahasa rekaan yang ditampilkannya — sangat berani, segar dan tajam. Pendekatan yang sama itulah juga digunakan untuk model-model bukan EV Kia yang lain, dari generasinya yang terkini. Model yang ingin dibicarakan dalam tulisan ini tentulah SUV Kia Sorento 2023 generasi keempatnya. Jangan tersilap, Sorento versi facelift 2024 sudah ada imejnya yang mula berlegar sebelum ini, tetapi itu bukanlah model yang ada dijual di Malaysia ketika ini — pasaran kita menerima versi sebelum facelift berkenaan.

Walaupun begitu, dapat dilihat yang Sorento 2023 ini tidak lagi ingin ada kena-mengena dengan model terdahulunya. Ia juga meminjam banyak sentuhan dan persamaan arah tuju rekaan yang sama seperti barisan EV yang disebutkan tadi, walaupun untuk Sorento ia hanya menggunakan enjin pembakaran dalaman konvensional. Tetapi, daripada semua model terbaru Kia itu, termasuk yang EV, ada satu persamaan dan pernyataan yang diketengahkan oleh jenama ini — Kia kini ingin menjadi sebuah jenama premium, meninggalkan profil jenamanya yang lama di belakang; terutama melalui barisan kenderaan generasi semasa yang kita sedang lihat kini.

Dilancarkan di Malaysia pada Mac lalu, Sorento 2023 menampilkan penawaran yang disifatkan “premium” itu baik dari segi rekaan luaran mahupun dalaman. Untuk pasaran tempatan, ada tiga varian ditawarkan dengan dua konfigurasi tempat duduk yang berbeza — dengan semuanya versi pemasangan CKD. Pertama, varian 2.5G 2WD (tujuh tempat duduk) yang dijual pada harga RM211,498; diikuti 2.5G AWD enam-tempat duduk pada harga RM235,498; dan yang terakhir 2.2D 4WD enam-tempat duduk pada harga RM255,228. Semua harga ini adalah harga atas jalan, tidak termasuk insuran.

PANDU UJI: Kia Sorento 2023 — 2.5G AWD petrol atau 2.2D AWD diesel lagi cekap? Harga mahal sangat?

Dari tanda harga yang diletakkan ini sahaja sudah cukup untuk menunjukkan yang Kia Sorento 2023 ingin bermain dalam pasaran SUV segmen D dengan menawarkan ciri yang lebih cenderung kepada rasa dan kelengkapan mewah itu. Sebagai perbandingan, kita lihat juga pesaing yang ada dalam segmen sama ketika ini dalam pasaran tempatan.

Yang pertama, Mazda CX-8 yang dilancarkan pertengahan tahun lalu dan dijual dari harga antara RM177,674 hingga RM212,225, bergantung kepada varian. Kemudian ada juga satu lagi daripada jenama Korea Selatan juga: Hyundai Santa Fe yang dijual antara RM188,888 hingga RM209,888. Ini dua pesaing yang paling hampir, dengan sasaran penawaran premium yang hampir sama.

Untuk pilihan yang lebih murah pula ada dua lagi model yang mungkin perlu juga disebutkan. Yang pertama ialah Proton X90 — juga menawarkan konfigurasi enam dan tujuh-tempat duduk — tetapi dengan enjin 1.5L Turbo dengan sistem 48V mild-hybrid yang dijual dari harga RM123,800 hingga RM152,800. Kedua, ada juga Chery Tiggo 8 Pro yang datang hanya dalam satu varian dengan enjin 2.0L turbo dan berharga RM159,800.

PANDU UJI: Kia Sorento 2023 — 2.5G AWD petrol atau 2.2D AWD diesel lagi cekap? Harga mahal sangat?

Ternyata, daripada semua pesaing yang paling hampir dengannya, Kia Sorento 2023 terpisah daripada semua model tersebut oleh tanda harga yang paling mahal. Jadi, apa yang sebenarnya ada pada Sorento sehingga harga jualannya diposisikan sebegitu?

Kia Sorento 2023 hadir dengan sebuah penampilan yang sangat gagah. Ia juga nampak besar: dengan ukuran dimensi 4,810 mm panjang, 1,900 mm lebar, 1,695 mm tinggi (+5 mm bagi varian diesel) dan jarak antara roda mencecah 2,815 mm. Ia mempunyai jarak kelegaan tanah sebanyak 176 mm. Rekaan luarannya juga cukup menarik, dan untuk mata kami sendiri, ia bahkan ada lebih banyak kelebihan dari segi rekaan berbanding Mazda CX-8 — dengan pendekatan yang lebih berkotak dan mungkin sedikit konvensional, tetapi setiap perincian dan garis badan diberikan ketelitian yang terperinci.

Sorento ini jika dilihat dari sudut mana pun akan menyerlahkan rekaan maskulin yang tegap. Bahagian depan misalnya, sangat ketara memberi tanggapan sebagai wajah yang besar dengan rekaan gril yang luas dan hitam, rekaan perumah lampu LED yang tirus dengan tiga kluster yang memberikan tanggapan tajam yang disertakan sekali dengan jalur DRL, dan tidak lupa bahagian bawah bamparnya yang hadir dengan bukaan udara yang luas memberikan rasa “besar” itu dengan lebih jelas.

PANDU UJI: Kia Sorento 2023 — 2.5G AWD petrol atau 2.2D AWD diesel lagi cekap? Harga mahal sangat?

Dari bahagian sisi SUV ini juga nampak tegap. Ia panjang, dengan pendekatan rekaan berelemen kotak yang moden, disertai garis badan yang membuatkan Sorento nampak tidak terlalu berotot, tetapi cukup untuk memberikannya imej yang gagah dan besar. Bahagian belakang juga tidak terlalu sibuk, dengan rekaan moden dan minimal — dan boleh dikatakan unik juga dengan rekaan lampu belakang yang petak dan tidak terlalu besar. Kebanyakan SUV ketika ini lebih senang dengan rekaan lampu belakang yang tirus dan merentang lebar sepenuhnya atau menegak panjang.

Semua itu tiada untuk Sorento: yang menghubungkan lampu belakang kiri dan kanannya adalah lekuk yang kelihatan seperti spoiler, yang turut menempatkan lencana nama Kia dengan cukup besar. Mungkin ini juga yang memberikan kelainan dari segi rekaan Sorento ini — bentuk umumnya mungkin boleh dikatakan konvensional, tetapi perincian yang diberikan pula sangat berbeza dan segar, yang jarang-jarang ada pada SUV lain. Jika ada perkara yang kami tidak terlalu suka di belakang ini, itu adalah rekaan bahagian bawah bamparnya: agak sibuk dengan dengan kemasan krom yang ada, dan jika ia lebih ringkas, mungkin lebih menarik kerana bahagian tengah di belakang ini sudah ada banyak perkara yang diletakkan.

See also  Amirudin enggan hukum MB Perlis berhubung siasatan SPRM

Jika rekaan luarnya sudah memberikan gambaran sisi elegan SUV ini, tunggu hingga anda masuk ke dalam. Ruang kabinnya lebih nyaman, ringkas yang tidak terlalu kosong, serta menempatkan banyak perkara yang kedudukannya yang betul dan memudahkan pengguna. Sebagai contoh, lihat rekaan papan pemukanya — besar, ya, tetapi juga menunjukkan kompleksiti dan ketelitian yang tersendiri. Ia melintang penuh di bahagian depan dalam beberapa lapisan rekaan yang sangat dominan. Kemudian, rekaan corong pendingin pula dibuat menegak, dan terbahagi kepada dua bahagian. Ini rupanya satu pendekatan yang menarik kerena pengguna boleh menghalakan corong yang sama ke dua ketinggian dan arah yang berbeza.

Skrin yang tersedia juga semuanya digital, satu untuk kluster instrumen pemandu, dengan saiz 12.3-inci berwarna yang berdefinisi tinggi yang memudahkan pemandu untuk melihat maklumat dengan jelas, dan untuk sistem hiburan di tengah pula ialah skrin sentuh 10.25-inci yang juga lancar untuk kendalikan. Apple CarPlay dan Android Auto tanpa wayar menambahkan lagi kesenangan pengalaman bersama SUV ini. Jika ada satu perkara yang mungkin kurang sedikit berdasarkan penggunaan dan pemerhatian ketika mencuba SUV ini, sambungan Apple CarPlay-nya ada waktu agak sukar disambungkan, mungkin disebabkan keserasian versi iOS telefon yang digunakan. Tetapi itu bukanlah masalah yang terlalu besar.

Tentang kluster instrumen pemandu, ciri paparan video untuk titik butanya juga akan ditunjukkan di situ, menjadikannya proses untuk memastikan sudut sukar kenderaan ini lebih senang dan mudah: mata tidak perlu dialihkan ke arah lain ketika melakukannya. Ini sangat membantu dalam pemanduan. Lihat juga konsol tengahnya yang tinggi dan besar, menempatkan tombol gear dengan rekaan model dan penyudah krom, serta suis-suis kawalan lain termasuk mod pemanduan dan pilihan permukaan pacuan yang ada. Semuanya mudah dicapai dan jelas kelihatan.

Kami sempat memandu uji dua varian Kia Sorento 2023 berturut-turut dalam satu rentang waktu yang tidak terlalu jauh, membolehkan beberapa perbandingan dilakukan sekaligus. Yang pertama adalah varian pertengahan, Sorento 2.5G AWD Petrol, dan kedua ialah varian paling tinggi, 2.2D AWD Diesel. Dan ruangan kabin kedua-dua varian paling atas ini, ia hadir dengan konfigurasi enam-tempat duduk dengan captain seat di barisan tengah. Dengan ruang besar yang ada pada Sorento ini, keselesaan bukanlah sesuatu yang terlalu sukar untuk ia berikan. Cuma seperti biasa, tempat duduk barisan ketiga ruangnya mungkin lebih layak untuk diduduki oleh remaja atau kanak-kanak berbanding orang dewasa.

Ada banyak ciri yang ada dalam ruang kabin Sorento ini boleh diberi pujian, yang jelas menunjukkan kesungguhan pengeluarnya untuk memberikan penawaran premium sebagai nilai yang disediakan oleh SUV ini. Sebagai contoh, sistem audio yang digunakan adalah dari Bose, dengan 12-pembesar suara, ada juga pengecas telefon tanpa wayar, corong pendingin barisan ketiga, slot USB termasuk untuk penumpang barisan ketiga dan kamera pandangan sekeliling. Untuk keselesaan, selain ruang, rekaan kerusi yang ada juga cukup memuaskan untuk membolehkan sesiapa sahaja untuk sentiasa berada dalam keadaan rehat, termasuk pemandu.

Bagi model petrol, ia menggunakan enjin Smartstream 2.5L AWD yang menjana kuasa sebanyak 177 hp pada 6,000 rpm dan 232 Nm tork pada 4,000 rpm. Enjin ini digandingkan pula dengan transmisi automatik enam-kelajuan. Setiap varian yang turut melibatkan perbezaan berat, dengan varian pertengahan ini mempunyai berat keseluruhan 1,771 kg. Untuk sistem pacuan semua roda pula, ia menggunakan sistem kawalan elektronik yang akan sentiasa menilai situasi dan hasrat pemandu dan kemudiannya mengagihkan tork yang sewajarnya ke gandar depan dan belakang. Ini juga turut melibatkan multi-terrain control yang tersedia bagi Sorento — SNOW, MUD dan SAND. Ini adalah tambahan pula kepada mod pemanduan yang ia miliki — ECO, COMFORT, SPORT dan SMART.

Ada terasa berat ketika memandu varian ini, dengan respon yang ada waktunya dirasakan agak terbeban terutamanya ketika ingin mengerah SUV ini untuk menjadi lebih responsif. Penyelesaiannya tentulah dengan mengalihkan mod pemanduan yang ada, dengan posisi Sport sentiasa menjadi pilihan jika inginkan lebih tenaga dan lonjakan. Duduk memandu didalamnya juga memang boleh dirasakan yang Sorento ini sebuah SUV yang agak besar.

PANDU UJI: Kia Sorento 2023 — 2.5G AWD petrol atau 2.2D AWD diesel lagi cekap? Harga mahal sangat?

Jika membawa kapasiti penumpang yang maksimum, hal berat ini mungkin akan jadi lebih ketara. Olengan badan Sorento juga ketika di selekoh perlu diberi perhatian. Ia memang berat, tetapi suspensi yang dengan ketetapan untuk mementingkan keselesaan itu ada kalanya terasa sedikit lembut dan membuai badan SUV. Sekadar permerhatian terhadap penggunaan minyaknya pula, kami mencatatkan bacaan 9.4L/100 km sepanjang menggunakan SUV ini.

Dan, ada sebab kenapa Kia memilih untuk menjadikan versi diesel SUV ini sebagai penawaran paling tinggi. Ia hadir dengan enjin 2.2L Turbo CRDi, memanfaatkan diesel bersih Euro 5 B7, yang menjana lebih banyak kuasa dengan 199 hp pada 3,800 rpm dan 440 Nm tork dari 1,750-2,750 rpm. Bagi transmisi pula, ia digandingkan dengan DCT lapan-kelajuan. Berat varian ini juga berbeza dari versi petrol, dengan 1,856 kg.

Beralih dari versi petrol kepada versi diesel ini memang banyak perbezaannya dari segi prestasi pemanduan dan respon enjin. Dengan kabin yang senyap, dan juga enjin diesel moden yang tidak terlalu bising, ia menjadi satu kombinasi yang cukup baik yang sekaligus turut memberikan penjimatan bahan api yang lumayan.

See also  Letupan berlaku dekat Kedutaan Israel di New Delhi

Tentang perkara ini, bacaan yang sempat kami perhatikan ketika memandu versi diesel — termasuk kesempatan untuk memandunya bagi perjalanan jauh — adalah 6.6L/100 km. Dengan baki minyak yang hanya kurang sedikit dari takuk suku yang terakhir (kapasiti tangki minyak ialah 67 liter), kami ketika itu sudah pun berjalan sejauh 876 km, tanpa melibatkan sebarang isian semula diesel. Jika ada kelebihan kenderaan diesel yang masih belum boleh diatasi oleh mana-mana sistem janaan kenderaan yang lain, ia adalah hal penjimatan bahan api yang digunakannya.

Sebagai sebuah SUV yang ingin bermain-main dalam segmen pasaran premium, Sorento juga tidak ketinggalan dari sudut kelengkapan ciri keselamatan canggih. Selain sistem keselamatan pasif seperti tujuh beg udara, ABS, EBD, ESC, TC dan sebagainya, Sorento ini juga penuh dengan ciri keselamatan aktif yang canggih. Antara ciri yang dimaksudkan ialah Multi Collision Braking (MCB), High Beam Assist (HBA), Blind Spot Collision Avoidance Assist (BCA), Rear Cross-Traffic Collision Avoidance Assist (RCCA), Fordward Collision-Avoidance Assist (FCA) dengan Junction Turning, Lane Keeping Assist (LKA), Lane Following Assist (LFA) dan Smart Cruise Control (SCC).

Kia Sorento datang dengan jaminan lima-tahun dan juga servis percuma untuk tempoh masa yang sama — ini termasuklah kos buruh, alat ganti dan minyak pelincir percuma.

Jadi, adakah tanda harga yang diberikan untuk Sorento ini berbaloi? Mungin ya, tetapi dengan barisan pesaingnya yang turut memberikan nilai yang berbeza bahkan lebih, Sorento berada dalam kedudukan yang agak sukar kerana harganya ini (ini belum lagi masuk kepada hal-hal untuk menjual semula dll). Tetapi, sebagai sebuah produk, ia memberikan banyak nilai yang menarik untuk dipertimbangkan, terutama bagi varian diesel yang ada. Anda rasa macam mana? Ok untuk pilih Sorento ini?

Kia Sorento 2.2D AWD 2023

Kia Sorento 2.5G AWD 2023

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

PANDU UJI: Kia Sorento 2023 — 2.5G AWD petrol atau 2.2D AWD diesel lagi cekap? Harga mahal sangat? 3 kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah batu-bata
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo

Source

Kontraktor Bina Rumah IBS

LPPSA Kelayakan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Rumah Kontena Pinjaman LPPSA Rumah Pasang Siap Kontena Murah Rumah Kabin Buat Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjamana Perumahan Kerajaan Loan LPPSA Untuk Beli Rumah Kelayakan LPPSA Rumah Kontena Pasang Siap Rumah Pasang Siap Malaysia Rumah IBS Malaysia Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor LPPSA Loan Kontraktor Rumah Kontraktor Rumah IBS Kontraktor Rumah IBS Di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali‎ Kontraktor Bina Rumah di Klang‎ Kontraktor Bina Rumah di 16 Sierra, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Ampang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Balakong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Bangi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Klang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Baru Selayang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Botanic Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 1, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong 2, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Bukit Tinggi Kontraktor Bina Rumah di Bandar Country Homes Kontraktor Bina Rumah di Bandar D’Alpinia, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Kinrara BK 1 Sehingga 6, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Mahkota Cheras Kontraktor Bina Rumah di Bandar Nusa Rhu Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puchong Utama, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Puchong, Puchong Kontraktor Bina Rumah di Bandar Putra Permai Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rasa Kontraktor Bina Rumah di Bandar Rinching Kontraktor Bina Rumah di Bandar Saujana Utama Kontraktor Bina Rumah di Bandar Seri Putra Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Buaya Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sungai Long Kontraktor Bina Rumah di Bandar Sunway Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Bandar Tasik Kesuma Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teknologi Kajang Kontraktor Bina Rumah di Bandar Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Bandar UtamaKontraktor Bina Rumah di Banting Kontraktor Bina Rumah di Batang Kali Kontraktor Bina Rumah di Batu 9 Cheras Kontraktor Bina Rumah di Batu Arang Kontraktor Bina Rumah di Bernam Jaya Kontraktor Bina Rumah di Bukit Antarabangsa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Beruntung Kontraktor Bina Rumah di Bukit Gasing Kontraktor Bina Rumah di Bukit Komanwel Kontraktor Bina Rumah di Bukit Lanjan Kontraktor Bina Rumah di Bukit Raja Kontraktor Bina Rumah di Bukit RimauKontraktor Bina Rumah di Bukit Sentosa Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tagar Kontraktor Bina Rumah di Bukit Tampoi Kontraktor Bina Rumah di Country Heights Kontraktor Bina Rumah di Damansara Damai Kontraktor Bina Rumah di Damansara Intan Kontraktor Bina Rumah di Damansara Jaya Kontraktor Bina Rumah di Damansara Perdana Kontraktor Bina Rumah di Damansara Utama Kontraktor Bina Rumah di Denai Alam Kontraktor Bina Rumah di Dengkil Kontraktor Bina Rumah di Dusun Tua Kontraktor Bina Rumah di Gombak SetiaKontraktor Bina Rumah di I-City Kontraktor Bina Rumah di Kajang Kontraktor Bina Rumah di Kalumpang Kontraktor Bina Rumah di Kampung Jenderam Hilir Kontraktor Bina Rumah di Kampung Kubu Gajah Dalam Kontraktor Bina Rumah di Kelana Jaya Kontraktor Bina Rumah di Kinrara Kontraktor Bina Rumah di Klang Kontraktor Bina Rumah di Kota Damansara Kontraktor Bina Rumah di Kuala Kubu Bharu Kontraktor Bina Rumah di Kuang Kontraktor Bina Rumah di Kwasa Damansara Kontraktor Bina Rumah di Lembah Beringin Kontraktor Bina Rumah di Mutiara Damansara Kontraktor Bina Rumah di Pandan Indah Kontraktor Bina Rumah di Pelabuhan Klang Kontraktor Bina Rumah di Pinggiran Cyberjaya Kontraktor Bina Rumah di Puchong, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Bandar Puteri Bangi Kontraktor Bina Rumah di Rawang, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sungai Rinching Kontraktor Bina Rumah di Sabak, Selangor Kontraktor Bina Rumah di Sekinchan Kontraktor Bina Rumah di Selayang Kontraktor Bina Rumah di Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Serendah Kontraktor Bina Rumah di Seri Kembangan Kontraktor Bina Rumah di Subang Bestari Kontraktor Bina Rumah di Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Taman Tasik Semenyih Kontraktor Bina Rumah di Tanjung Sepat Kontraktor Bina Rumah di Teluk Datok Kontraktor Bina Rumah di Teluk Panglima Garang Kontraktor Bina Rumah di Tropicana Kontraktor Bina Rumah di UEP Subang Jaya Kontraktor Bina Rumah di Ulu Yam Kontraktor Bina Rumah di Gombak Kontraktor Bina Rumah di Hulu Langat Kontraktor Bina Rumah di Hulu Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Langat Kontraktor Bina Rumah di Kuala Selangor Kontraktor Bina Rumah di Petaling Jaya Kontraktor Bina Rumah di Sabak Bernam Kontraktor Bina Rumah di Sepang Kontraktor Bina Rumah di Selangor Kontraktor Bina Rumah di Kuala Lumpur Kontraktor Bina Rumah di Shah Alam Kontraktor Bina Rumah di Kapar Kontraktor Bina Rumah di Meru Kontraktor Bina Rumah di Puncak Alam Kontraktor Rumah Bina Rumah Pinjaman LPPSA Pengeluaran Kwsp Spesifikasi Rumah Rumah IBS Pelan Rumah Rekabentuk Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kontraktor Rumah Selangor Rumah Banglo Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Johor Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Terengganu Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Perak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sarawak Bina Rumah Atas Tanah Sendiri MelakaBina Rumah Atas Tanah Sendiri Negeri Sembilan Bantuan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Syarat Bina Rumah Atas Tanah Sendiri LPPSA Loan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Permohonan Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Cara Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Skim Bina Rumah Atas Tanah Sendiri 2021 Pakej Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelebihan Bina Rumah Atas Tanah SendiriBina Rumah Bawah 100k Kelantan Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah 2022 Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kelantan Pengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Bina Rumah Murah Kontraktor Bina Rumah Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Bajet 50k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Selangor Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Bina Rumah Bajet 30k Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kedah Bina Rumah Bajet 10k Bina Rumah Bajet 50k Selangor Bina Rumah SendiriBantuan Bina Rumah Atas Tanah SendiriKos Bina Rumah 2022Kos Bina Rumah 20×30 Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah SendiriPengalaman Buat Loan Untuk Bina Rumah Kalkulator Bina Rumah Sendiri Pengeluaran Kwsp Untuk Bina Rumah Loan LPPSA Untuk Bina Rumah Kos Bina Rumah Bajet Kos Bina Rumah Kampung Bina Ayat Rumah Tangga Binatang Di Dinding Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pinjaman LPPSA Ubahsuai Rumah Pinjaman LPPSA Beli Rumah Pinjaman LPPSA Bina Rumah Pinjaman LPPSA Untuk Beli Tanah Pinjaman LPPSA Untuk Bina Rumah Pinjaman LPPSA Beli Tanah Pertanian Pinjaman LPPSA Jenis 5 Pinjaman LPPSA Atau Bank Semak Baki Pinjaman LPPSA Semakan Baki Pinjaman LPPSA Semak Baki Pinjaman LPPSA Sms Jenis Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Kelayakan Pinjaman LPPSA Jadual Kelayakan Pinjaman LPPSA Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Syarat Pinjaman LPPSA Bina Rumah Borang Tuntutan Pindah Rumah Pinjaman LPPSA Pinjaman Perumahan LPPSA Pinjaman Ubahsuai Rumah LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Pinjaman Kedua LPPSA Untuk Ubahsuai Rumah Pinjaman Perumahan LPPSA Vs Bank Pinjaman Bank Ke LPPSA Pinjaman Bersama LPPSA Pengiraan Kos Bina Rumah Sendiri Cara Jimat Buat Rumah Sendiri Bina Rumah Sendiri Tanpa Kontraktor Pengalaman Bina Rumah Sendiri Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Sabah Pinjaman Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kerajaan Kos Bina Rumah 20×30 Kos Bina Rumah Paling Murah 2022 Harga Upah Tukang Rumah 2022 Kos Bina Rumah Kampung Kos Bina Rumah Bajet Anggaran Kos Bina Rumah 3 Bilik Kos Bina Rumah Atas Tanah Sendiri Kalkulator Bina Rumah Sendiri Rate Loan Rumah Kelayakan Loan Rumah Pinjaman Perumahan Public Bank Interest Bank Loan Rumah 2023 Interest Loan Rumah 2023 Berapa Lama Bank Proses Loan Rumah Cara Kira Interest Loan Rumah Bank Loan Rumah Terbaik Interest Bank Loan Rumah Public Bank Loan Rumah Affin Bank Loan Rumah Letter Offer Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Calculator Hong Leong Bank Loan Rumah Mbsb Bank Loan Rumah Rhb Bank Loan Rumah Cimb Bank Loan Rumah Agrobank Loan Rumah Bank Mana Senang Lulus Loan Rumah Bank Rakyat Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Bank Terbaik Untuk Loan Rumah Bank Call Untuk Pengesahan Loan Rumah Bank Muamalat Loan Rumah Bank Yang Mudah Lulus Loan Rumah Bank Akan Call Untuk Loan Rumah Bank Mbsb Loan Rumah Bank Islam Loan Rumah Contact Number LPPSA

See also  Gracshaw Malaysia launches DC super hero range of open face helmets - priced at RM460, SIRIM certified

See also  Feasibility study on new port on Carey Island completed, Dewan told