Artikel Terkini

Rumah Filem ‘Crazy Rich Asians’ Di Country Heights

Rumah Filem ‘Crazy Rich Asians’ Di Country Heights
Rumah Filem 'Crazy Rich Asians' Di Country Heights 1

Masih ingat akan filem ‘Crazy Rich Asians’? Henry Golding yang menjadi kegilaan saat itu. Sebalik itu rumah yang menjadi pengambaran filem tersebut terletak di Country Heights, Damansara.

Rumah Filem 'Crazy Rich Asians' Di Country Heights 2

Bukan jalan cerita sahaja yang membuatkan penonton mengilai pelakon dalam filem ‘Crazy Rich Asians’. Tetapi lokasi pengambaran serta kemewahan kediaman yang penuh dengan nilai estetika yang cukup tinggi membuatkan ramai tertanya di manakah terletaknya lokasi rumah yang dipaparkan.

Rumah Filem 'Crazy Rich Asians' Di Country Heights 4

Rumah Filem 'Crazy Rich Asians' Di Country Heights 6

IMPIANA juga teruja melihat kediaman yang diberi nama Be-Landa ini yang membuka mata jauh dari sentuhan kediaman kebanyakan selama ini. Lokasi kediaman ini sudah cukup mengatakan rumah ini adalah sebuah rumah agam yang cukup eksklusif.

Binaan rumah di cerun 34 darjah yang dramatik menghadap hutan simpan, rumah Be-landa adalah latihan untuk “berkawan” dan bukannya “menakluki” rupa bumi. Titik permulaan adalah untuk menetapkan jumlah minimum tanah rata yang diperlukan untuk rumah itu berfungsi.

Rumah Filem 'Crazy Rich Asians' Di Country Heights 8 Rumah Filem 'Crazy Rich Asians' Di Country Heights 10

Arkitek dan kontraktor dalam menjayakan kediaman ini menarik garis untuk dinding penahan untuk memasukkan kawasan rata bagi meletakkan kenderaan, pintu masuk utama yang bersebelahan dengan ruang dapur pada aras yang sama

Keseluruhan ruang yang digabungkan menjadi tiga Pavilion dengan pelbagai hubungan dengan dinding datum; Pavilion 1 sepenuhnya “di atas tanah” di dalam kawasan tanah rata; Pavilion ke-2 terletak separuh di atas tanah, dan separuh tergantung di atas cerun di atas tiang; dan akhirnya Pavilion Ke-3 sepenuhnya berlegar di atas cerun pada pilotis yang diakses melalui jambatan kaca.

Bukan calang-calang arkitek yang berjaya merialisasikan kediaman Be-Landa ini.

Rumah Filem 'Crazy Rich Asians' Di Country Heights 12

Apabila masuk, terdapat unsur kejutan apabila rumah itu terbentang. Ruang Legar menampilkan pemandangan tinggi terus ke hutan simpan merentasi lembah, dibingkai oleh Pavilion ke-2 & ke-3.

Rumah Filem 'Crazy Rich Asians' Di Country Heights 14

Ruang tamu tepi kolam paling rendah digunakan sewaktu pengambaran tersebut di tempat di mana para wanita berkumpul untuk belajar Alkitab dan minum teh.

Secara keseluruhan di seluruh rumah, hubungan antara ruang dialami secara menegak dan bukan secara mendatar, dengan jumlah tujuh tangga mengikat ruang bersama. Walaupun berada di tingkat paling rendah di rumah, kawasan kolam mengekalkan rasa terapung karana berada di atas lapan meter di atas kontur yang tidak tersentuh di bawah, dengan pemandangan puncak pohon dan angin hutan yang lapang, platform untuk menikmati kawasan tropika yang terbaik.

Rumah Filem 'Crazy Rich Asians' Di Country Heights 16 Rumah Filem 'Crazy Rich Asians' Di Country Heights 18 Rumah Filem 'Crazy Rich Asians' Di Country Heights 20 Rumah Filem 'Crazy Rich Asians' Di Country Heights 22 Rumah Filem 'Crazy Rich Asians' Di Country Heights 24

Menarik bukan kediaman ini. Pastinya anda terngaga melihat sentuhan kediaman ini.

Arkitek: 29 Design

Keluasan Rumah : 8000 kaki persegi

Gambar asal: Lin Ho

Artikel: Sebelum~Selepas: Semi-D Agam Di Cyberjaya Yang Di Rancang Dengan Baik Ini Hasilnya

Rumah Filem 'Crazy Rich Asians' Di Country Heights 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list