Artikel Terkini

Senarai Aktiviti Anak Bawah Setahun. Bagus Rangsang Sensori & Cepat Belajar!

Senarai Aktiviti Anak Bawah Setahun. Bagus Rangsang Sensori & Cepat Belajar!
Senarai Aktiviti Anak Bawah Setahun. Bagus Rangsang Sensori & Cepat Belajar! 1

Dalam tempoh setahun pertama anak, adalah fasa penting untuk anak belajar menggunakan pelbagai derianya. Masa ini, ibu bapa perlu sentiasa perhatikan perkembangan anak mesti mengikut usia.

Tak bermakna anak belum boleh bercakap, berjalan kita hadkan aktivitinya kerana dengan menggunakan barang yang ada di rumah pun sudah cukup membantu.

Berikut perkongsian daripada Puan Shazwana Hanafi mengenai aktiviti yang dilakukan pada anaknya ketika bawah setahun dan kesanny sangat bagus untuk perkembangan anak.

AKTIVITI UNTUK ANAK BAWAH SETAHUN

Senarai Aktiviti Anak Bawah Setahun. Bagus Rangsang Sensori & Cepat Belajar! 2

Sensory Play: Pasir pantai paling best. Tangan duk gengam pasir, mata duk pandang laut, kulit duk rasa angin laut, sambil dengan bunyi ombak! Nikmatnya ya Allah.

Senarai Aktiviti Anak Bawah Setahun. Bagus Rangsang Sensori & Cepat Belajar! 4

Board book. Tau tak flip buku pun satu kemahiran untuk anak juga.

Senarai Aktiviti Anak Bawah Setahun. Bagus Rangsang Sensori & Cepat Belajar! 6

Water Boom! Ni aktiviti favourite Alya masa playgroup dulu-dulu. Alya start playgroup masa umur dia 9 bulan.

Senarai Aktiviti Anak Bawah Setahun. Bagus Rangsang Sensori & Cepat Belajar! 8

Net & ball. Ni antara aktiviti untuk develop fokus anak. Net tu kitaorang pasang paras mata dia je, tak tinggi pun.

Senarai Aktiviti Anak Bawah Setahun. Bagus Rangsang Sensori & Cepat Belajar! 10

Sensory Bag. Yang ni letak warna sikit-sikit je, kemudian bagi anak ratakan.

Senarai Aktiviti Anak Bawah Setahun. Bagus Rangsang Sensori & Cepat Belajar! 12

Tugging box. Just guna getah & kotak.

Senarai Aktiviti Anak Bawah Setahun. Bagus Rangsang Sensori & Cepat Belajar! 14

Mysterious box. Ni masa mak dia duk giler Tupperware 😂😂 letak je semua barang dalam kotak, then bagi dia explore. Macam2 benda dia buat nanti. Satu2 barang dia keluarkan, then explore.

Senarai Aktiviti Anak Bawah Setahun. Bagus Rangsang Sensori & Cepat Belajar! 16

Spider Web.

Senarai Aktiviti Anak Bawah Setahun. Bagus Rangsang Sensori & Cepat Belajar! 18

Ais! Ni paling suka bagi Alya main, especially kat kedai makan. Kehkehkeh. Sensory activity yang paking effortless

Senarai Aktiviti Anak Bawah Setahun. Bagus Rangsang Sensori & Cepat Belajar! 20

Tampal bola pada dinding, bagi dia kutip. Ni latihan masa dia dah start berdiri. So nak kuatkan otot kaki dia, plus untuk develop fokus juga.

Senarai Aktiviti Anak Bawah Setahun. Bagus Rangsang Sensori & Cepat Belajar! 22

Sensory bag lagi. Yang ni guna Gel rambut & pemadam

Senarai Aktiviti Anak Bawah Setahun. Bagus Rangsang Sensori & Cepat Belajar! 24

Car track : untuk develop fokus & push pull skills

Lepas ni bolehlah buat bersama anak-anak ye. Tak perlu tunggu nak beli mainan mahal pun. Asalkan ibu bapa kreatif, anak dapat manfaat!

Kredit: Shazwana Hanafi

Adakah anda sedang hamil? Sertai Webinar Kehamilan PERCUMA anjuran Pa&Ma secara virtual pada 26 Jun 2022 (Ahad) jam 9.30 pagi yang menjemput speaker- speaker hebat dalam bidang kehamilan & kelahiran seperti Dr Maiza Tusimin, Dr Tengku Puteri Zainab, Dr Siti Sarah Aishah, Ustazah Fatimah Syarha, Encik Fhais Salim dan selebriti jemputan Ezzaty Abdullah.

Daftar nama sebagai peserta webinar di https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aku-tak-serik-bersalin/

Senarai Aktiviti Anak Bawah Setahun. Bagus Rangsang Sensori & Cepat Belajar! 26Untuk lebih banyak info terkini jom sertai Telegram Pa&Ma D Parents (https://t.me/pamadparents) atau channel Telegram Pa&Ma (https://t.me/majalahpama) sekarang!


Senarai Aktiviti Anak Bawah Setahun. Bagus Rangsang Sensori & Cepat Belajar! 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar
syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Back to list