Artikel Terkini

Telur Lintah Dalam Daun Bawang! Ini Cara Basuh Sayur Yang Betul.

Telur Lintah Dalam Daun Bawang! Ini Cara Basuh Sayur Yang Betul.
Telur Lintah Dalam Daun Bawang! Ini Cara Basuh Sayur Yang Betul. 1

Buah dan sayur adalah makanan sihat yang memiliki banyak manfaat untuk kesihatan kerana mengandungi tinggi nutrisi penting seperti vitamin dan mineral. Namun, anda harus berhati-hati kerana disebalik kehijauan segar sayur-sayuran itu mampu memudaratkan kesihatan anda. Hal ini kerana, sayur dan buah ini mengandungi beberapa zat berbahaya seperti pestisida (bahan kimia untuk elak dari kerosakan /gangguan dari serangga lain) atau telur serangga kecil yang melekat pada sayur dan buah.

Ada beberapa cara yang boleh kita lakukan untuk membersihkan sayur walaupun sebenarnya hasilnya tidaklah 100%. Cara ini hanya boleh membantu membuang beberapa % racun dan telur serangga yang ada pada sayur dan buah.

Membersihkan buah dan sayur memang tidak semudah menghilangkan kotoran dari piring, kerana buah memiliki pori-pori meskipun tidak nampak. Bila racun atau telur serangga masuk ke dalam pori-pori kulit buah ini maka pembersihan biasa dengan cara mencuci tidak akan mampu membuang pestisida secara keseluruhan.

Selain itu, kerana buah dan sayur adalah makanan, anda juga tidak boleh sembarangan membersihkannya dengan sabun.

5  Cara Untuk Membasuh Sayur dan Buah Supaya Bersih

  • Cuci tangan anda dengan sabun sehingga bersih.
  • Basuh dan gosok perlahan dengan tangan permukaan buah dan sayur dibawah aliran air. Jangan gunakan sabun atau bahan kimia lain yang mampu mempengaruhi rasa buah dan sayur. 
  • Buang daun atau lapisan paling luar jika sayur anda jenis membungkus seperti kubis. Untuk sayur jenis sawi, kangkung, dan sayuran berdaun yang lain anda perlu merendam ia kedalam air untuk menanggalkan tanah yang melekat serta serangga seperti ulat. 
  • Rendam dengan garam untuk mencuci brokoli, dan sayuran lain secara satu persatu untuk membunuh ulat yang ada pada sayur serta buah.
  • Basuh sayur dan buah anda sehingga anda yakin ia bersih.

Telur Lintah Dalam Daun Bawang! Ini Cara Basuh Sayur Yang Betul. 1
kontraktor rumah
bina rumah
pinjaman lppsa
pengeluaran kwsp
spesifikasi rumah
rumah ibs
pelan rumah
rekabentuk rumah
bina rumah atas tanah sendiri
kontraktor rumah selangor
rumah banglo syaifulloh bin imam muhtasari kontraktor bina rumah ibs saif muhtar

Source


kontraktor rumah, bina rumah, pinjaman lppsa, pengeluaran kwsp, spesifikasi rumah, rumah ibs, pelan rumah, rekabentuk rumah, bina rumah atas tanah sendiri, kontraktor rumah selangor, rumah banglo

Back to list